Projekt ma na celu rozwój i promocję produktów regionalnych (przy uwzględnieniu tradycji i ekologii) opartych na lokalnych zasobach surowców, współpracę oraz wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy uczestnikami, wzmocnienie tożsamości regionalnej, efektywne wykorzystanie potencjału w regionie, zapewnienie turystom i mieszkańcom regionalnej oferty kulinarnej, odkrywanie zapomnianych potraw i tradycji kulinarnych, podnoszenie wiedzy na temat historii i tradycji kuchni Mazur Zachodnich.
Do udziału mogą się zgłaszać przedstawiciele usług gastronomicznych, koła gospodyń wiejskich, szefowie kuchni, lokalni producenci żywności i surowców w rolnictwie, ogrodnictwie, rybołówstwie, restauratorzy i właściciele innych obiektów gastronomiczno-hotelarskich, dostawcy artykułów rolno-spożywczych pochodzący z regionu Mazur Zachodnich.
W ramach realizacji projektu zaplanowano następujące działania:
- organizację czterech szkoleń, study tour,
- opracowanie i wydanie Przewodnika kulinarnego,
- certyfikację produktów tradycyjnych i regionalnych oraz restauracji,
- stworzenie strony internetowej szlaku kulinarnego i loga festiwalu
- warsztaty kulinarne,
- stworzenie i wdrożenie szlaku kulinarnego Mazur Zachodnich i jego promocję,
- organizację Festiwalu Kulinarnego z przeprowadzeniem konkursów: kulinarnego oraz wiedzy ekologicznej.
Zasady rekrutacji i szczegółowe informacje znajdziecie Państwo na stronie www.mazury-zachodnie.pl w zakładce Projekty. Zapraszamy do współpracy.
Marlena Rogowska
Dyrektor Biura
Telefon + 48 501 220 085
Stowarzyszenie Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna
Pl. 1000-lecia Państwa Polskiego 1A
14-100 Ostróda
NIP: 741-200-57-37